Hoensbroek krijgt Centrum Veiligheid, Leefbaarheid, Zorg & Recht

Centrum Veiligheid, lefbaarheid, Zorg & Recht in de Kouvenderstraat moet Hoensbroek veiliger en leefbaarder maken: ‘Het moet uitnodigen om binnen te lopen’

Het oude bankfiliaal aan de Kouvenderstraat in Hoensbroek wordt het nieuwe, langverwachte veiligheidscentrum.

Hier, op tachtig meter van het oude politiebureau, krijgen de gemeente, politie en rechtbank onderdak.

Ze gaan samenwerken met twintig andere organisaties.

De naam Veiligheidshuis dekt niet meer de lading, Hoensbroek krijgt een Centrum voor Veiligheid, Leefbaarheid, Zorg en Recht. In het oude kantoorpand van ABN-Amro tegenover Albert Heijn komen allerlei instanties op het gebied van veiligheid, zorg en leefbaarheid.

Hoe dat wordt vormgegeven en zichtbaar wordt gemaakt, is nog niet duidelijk, zegt burgemeester Roel Wever. „Het is een huis voor de gemeenschap en het moet uitnodigen om er binnen te lopen. Natuurlijk moet zichtbaar zijn wat er allemaal zit, ook de politie, maar het is geen politiebureau. De politie zal er wel spreekuur houden.”

Rechtszittingen

Behalve de wijkpost van de politie wordt het pand uitvalsbasis voor gemeentelijke boa’s, evenals andere ambtenaren die zich met veiligheid en leefbaarheid bezighouden. Ook justitie en de rechtbank gaan het gebouw gebruiken, mogelijk ook voor rechtszittingen in de wijk.

Mbo-studenten van Vista die worden opgeleid tot handhaver of politieagent worden direct ingezet om de professionele krachten te ondersteunen. Andere instanties die gaan samenwerken met het nieuwe centrum zijn onder meer de reclassering, bureau Halt, Juridisch Loket, jeugdzorgaanbieder JenS, wooncorporaties, de kinderbescherming, Veilig Thuis, de Open Universiteit en Nationaal Programma Heerlen-Noord.

Overconcentratie

Heerlen heeft nog een dik halfjaar om na te denken over de vormgeving. In mei volgend jaar wordt de opening verwacht. Tot die tijd moet er flink worden verbouwd en verduurzaamd. Wethouder Marco Peters verwacht dat het veiligheidscentrum ook een positief effect zal hebben op de leefbaarheid van Hoensbroek-Centrum. Die staat onder druk door een overconcentratie van leegstand en overlastpanden.

De gemeente had aanvankelijk het oude politiebureau van Hoensbroek op het oog, maar de verbouwing en het onderhoud hier bleken te kostbaar. Datzelfde gold voor een volgende pand, driehonderd meter verderop. Het gekochte pand, waar na de bank nog een keukenzaak zat, beschikt aan de achterkant over achttien parkeerplaatsen en heeft een kluis. Heerlen heeft 8,2 ton betaald voor het pand, dat over achttien parkeerplaatsen beschikt. De vorige eigenares had het in 2015 voor 375.000 euro gekocht.

Via Dagblad De Limburger (15/10/24)